Mi az a cégtulajdonos védelem?

 

Ez egy olyan speciális életbiztosítási megoldás, amelyet kifejezetten cégvezetők élet-, baleset-, és betegség biztosítására hoztunk létre. Jellemzően több cégtulajdonos esetében merülhet fel a kérdés, hogy mi történik akkor, ha valamelyik társuk baleset, vagy betegség következtében munkaképtelen lesz, vagy meghal. Kiváló biztosíték lehet egy ilyen nem várt élethelyztre egy cégvezetői viszontbiztosítás.

 

Esettanulmány: 

Alaphelyzet:

Károly, István és Imre 40-30-30 százalékos arányban tulajdonosai a Példa Kft-nek. A kft nagyon jól működik, egyre nő az éves árbevétele, így nincs okuk panaszra. Minden tervezhető eseményre jól fel vannak készülve, így azt gondolják, hogy nem érheti őket kellemetlen “meglepetés”. Amikor egy beszélgetés során a kiszámíthatóságról beszélgetnek, István felveti a kérdést, hogy mi történne, ha hármuk közül történne valakivel valami, és képtelen lenne tovább a cégben dolgozni, ne adj’ isten meghalna. Kellene erre egy megoldás!

Probléma:

A cég körülbelüli értéke 100 millió forint, ami természetesen a tulajdonrész alapján a három tulajdonost, illetve azok családját illeti egy esetleges eladás, vagy tulajdonrész váltás esetén.

István sajnos egy autóbalesetben az életét veszíti, így a másik két tulajdonos kénytelen átvenni harmadik kollégájuk munkáját, ezzel együtt cégrészét is. 

Mi történik, ha István családja előáll jogos 30 millió forintos követelésével, mi szerint szeretnék megkapni a cégérték rájuk eső részét? Mi van akkor, ha nem áll a rendelkezésre ekkora összeg Károly és Imre számláján?

Kevesen tudják ugyanis, hogy jelenleg hatályban levő jogszabályok alapján cég tulajdonrészt nem lehet ugyanazon cég számláján levő, gyakorlatilag céges vagyonból megvásárolni! 

Megoldás:

Istvánnak köszönhetően a három tulajdonos még évekkel István balesete előtt kötött mindhármukra egy cégvezetői életbiztosítást. Biztosítási összegnek az adott cégvezető cégtulajdon értékét adták meg, tehát 40-30-30 millió forintot.
Károlynak így lett egy 40 milliós, Istvánnak és Imrének, pedig egy-egy 30 milliós életbiztosítása.

Amikor a tragédia bekövetkezett, akkor a biztosító 30 napon belül kifizette a cég számlájára a 30 millió forintot, amit adómentesen “kártalanítás” címen ki is tudtak fizetni István családjának, megvásárolva ezzel István cégrészét.

Hogyan működött a példában említett biztosítás?

A három tulajdonos volt a biztosítási szerződésben a biztosított. Mindhárom cégvezető élete és egészsége be volt biztosítva, csak más-más biztosítási összegekre (40-30-30 millióra). A példa Kft volt maga a szerződő, ami nagyon fontos eleme a történetnek. Tehát a szerződő nem magánszemély, hanem jogi személy, ami adózás szempontjából sokkal előnyösebb!

Amennyiben maga a cég a szerződő, illetve a kedvezményezett is, így a biztosítási szerződés baleseti elemeire vonatkozó díja adómentes! 

  Mennyibe kerül ez a biztosítás?  

   

  A cégvezetői biztosítási díjat minden esetben a cégvezetők életkora, illetve a biztosítási összeg függvénye alapján kalkuláljuk ki. Minden esetben pontos születési dátum, vagy dátumok, illetve pontos biztosítási összegek szükségesek ahhoz, hogy díjkalkulációt készíthessünk.

   

  MNB regisztrációs számunk:

  220020700441, amelyet az alábbi gombra kattintva tekinthet meg a Magyar Nemzeti Bank hivatalos weboldalán:

  ELLENŐRZÉS!

   

  Adatkezelési Tájékoztató

  All Rights Resereved for ertekesmunkatars.hu (2019-2021)

  Share This