Mi az a lojalitás program?

 

A lojalitás program egy olyan béren kívüli juttatás, ami képes hosszútávon cégéhez kötni munkatársait. A lojalitás program egy olyan közép-, vagy hosszútávú megtakarítási forma, amelyet a szerződő cég indít a dolgozója részére, azonban azt csak az előre megbeszélt feltételek és idő után adja át a részére, ezzel növelve lojalitását és motivációját a munkaadóval szemben. A könnyeb megértés kedvéért nézzünk egy egyszerű példát, ami jól szemlélteti a lojalitás programok erejét és előnyét: 

 

Esettanulmány: 

Alaphelyzet:

Kiss Zoltán lift karbantartó egy felvonókat üzemeltető cégnél. Zoltán már negyedik éve megbízható munkaerő, így a cégvezetőnk, Katalin úgy dönt, hogy elindít számára egy olyan lojalitás programot, ami képes hosszútávon is a vállalathoz kötni Zoltánt.  Zoltán bére nettó 245 ezer forint, amin felül SZÉP kártyára is kap havi 25 ezer forint juttatást. Természetesen mindkét összeget a ledolgozott hónapot követően azonnal megkapja, így azt Zoltán szabadon el is költheti. Ennek köszönhetően Katalin nem érzi magát biztonságban Zoltán hosszútávú elköteleződésével kapcsolatban, hiszen egy esetleges magasabb fizetés ellenében bármikor elcsábíthatja a konkurencia, vagy éppen egy nyugat-európai munkalehetőség.

Megoldás:

Katalin úgy dönt, hogy megnyit egy számlát Zoltán részére, amire elhelyez minden hónapban 50 ezer forintot, tehát évente 600 ezer forint kerül Zoltán számlájára, ami 6,68%-os feltételezett súlyozott hozamnak köszönhetően 10 év után elérheti a 8,7 millió forintos számlaértéket is, ami már komoly motiváló erővel bírhat egy olyan dolgozó esetében, akinek 245 ezer forint a nettó havi jövedelme.

Katalin tudja, hogy Zoltánnak két kiskorú gyermeke van, akik 10-12 év múlva várhatóan egyetemre jelentkeznek majd, ami Zoltánnak súlyos milliókba is kerülhet. Katalin felajánlja Zoltánnak, hogy 8,7 millió forinttal támogatja gyermekei tanulmányit, amennyiben 10 éven keresztül ugyanilyen megbízhatóan végzi a munkáját. Mivel ezt az összeget Zoltán nem kapja azonnal készhez, így értelemszerűen “kénytelen” a cégnél maradni és megbízható, becsületes munkát végezni minimum a futamidő végéig.

Konklúzió:

Katalin megnyugszik, hogy minden tőle telhetőt megtett Zoltán megtartásáért. Tudja, hogy Zoltán csak a futamidő végén férhet hozzá a pénzéhez, és így 10 éven keresztül a cégnél marad. Zoltán megbecsülve érzi magát, és rendkívül örül annak, hogy gyermekei egyetemi finanszírozására létrehozott megtakarítási számla hónapról-hónapra duzzad, így már nem kell aggódnia a jövőjük miatt.

Milyen esetekben lehet értékes egy lojalitás program? 

 

  • Új szakképzett munkatárs felvételének a megkönnyítése a munkaerőpiacról.
  • Szakképzett munkaerő “elcsábítására” egy konkurens cégtől.
  • Már nálunk dolgozó kollégák lojalitásának a növelésére.
  • Hirtelen megüresedett pozíció szakképzett munkatárssal való betöltésére.

Milyen formái léteznek a lojalitás programnak? 

 

A fizetés ütemezését, illetve futamidőt tekintve két típusú lojalitás programot különböztetünk meg:

 • Egyszeri díjas megoldás (3-5 éves futamidővel)
 • Rendszeres díjas megoldás (8-10 éves futamidővel)

Az egyszeri díjas lojalitás program – ahogyan azt a neve is mutatja – egy egyszeri (jellemzően nagyobb összegű) pénzkivonást jelent a cég részéről a munkatárs számlájára, amihez szintén csak bizonyos idő elteltével férhet hozzá a kolléga (javasolt futamidő: 5 év). 

Ennél a módozatnál azért javasoljuk az 5 éves futamidőt, mert ennél az időtávnál bónusz formájában visszaírjuk a számlára teljes 4%-os kezdeti költséget, továbbá a számla kamatadó mentessé válik, így a nyereség után sem kell további adót fizetni.

Nézzük ezt számokban: 

Tegyük fel, hogy a fent említett példánál maradva, idén kihelyezünk 5 millió forintot Zoltán kollégánk számlájára-szintén gyermekei taníttatásának a céljával. Öt év elteltével, 6,65%-os feltételezett súlyozott hozam mellett 6,6 millió forintos számlaértékkel számolhatunk. 

 

A rendszeres díjas lojalitás program egy folyamatos tőkekivonást jelent a cég részéről. Díjfizetési ütemezést tekintve ez lehet: 

  • Havi díjfizetés
  • Negyedéves díjfizetés
  • Féléves díjfizetés
  • Éves díjfizetés (ajánlott)

Maradva az esettanulmányunkban megemlített számoknál, egy 10 éves futamidőt megcélozva, havi 50 ezer forint megtakarítás és 6,65%-os feltételezett hozammal kalkulálva 8,7 millió forintos számlaértékre számíthatunk a számla lejáratakor. 

A rendszeres díjas lojalitás programok esetében a javasolt minimális futamidő 10 év. Ennél a futamidőnél szintén visszaírásra kerül a kezdeti költség jelentős része, továbbá 10 év elteltével teljes kamatadómentességnek is örvendhetünk.

A fentiekben feltüntetett várható hozam csupán a múlt béli hozameredményekre támaszkodva lett kikalkulálva, ami nem garancia a jövőbeli eredményekre, illetve hozamokra. Nem minősül ajánlatnak, sem pedig befektetési javaslatnak! 

Hol van a pénzem a futamidő alatt? Ki kezeli és milyen biztosítékokkal rendelkezem? 

 

A lojalitás programjaink mögött a teljes egészében magyar tulajdonú CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. áll. Jogviszony tekintetében a lojalitás programok biztosítási jogviszonynak minősülnek, aminek köszönhetően ezek a számlák inkasszálhatatlan és elidegeníthetetlen vagyont képeznek.

Amennyiben a szerződő, vagy annak munkatársa a futamidő alatt meghal, úgy ez a számla a hagyatéki eljárás részét sem képezi. A számla kedvezményezettjei soron kívüli kifizetésre számíthatnak. 

Magyarországon két számlavezető bankkal állunk kapcsolatban. Ezek az MKB Bank és az UniCredit Bank

A megtakarítást számos hazai és globális eszközalap között tudjuk elosztani, amiben az MKB Pannónia Alapkezelő, sokadszorra is az év vagyonkezelője díjat elnyerő vagyonkezelő partnerünk áll a rendelkezésünkre.

 

Szükségesek pénzügyi alapismeretek és szakértelem egy lokalitás program kezeléséhez? 

 

Alapvetően nem szükséges sem pénzügyi jártasság, sem pedig folyamatos odafigyelés az ügyfelünk részéről.  Ügyfelünk kockázati hajlandóságának megfelelő modell portfólió közül választhat, ami egy olyan aktívan kezelt eszközalap portfólió, ami teljesen automatikus globális vagyonkezelést tesz lehetővé. 

Befektetési döntésének meghozatalában segítséget nyújthat a Pannónia Tájoló szolgáltatás is, mely a biztosító életciklus szemléletű, a hátralévő díjfizetési tartamra figyelemmel lévő, automatikus portfólióváltási szolgáltatása.

Tájoló szolgáltatásunk díjmentesen elérhető ügyfeleinknek!

E szolgáltatás keretében a biztosító az előre meghatározott évfordulókon automatikus díjátirányítást és eszközalapváltást hajt végre a hátralévő díjfizetési tartam alapján alkalmazott modellportfólióba, így helyezve a megtakarítását a díjfizetési tartam vége felé közeledve egyre biztonságosabb portfólióba.

 

 

Milyen kiegészítő biztosításokat választhat megtakarítási számlája mellé?  

 

 • Balesetbiztosítás
 • Best Doctors egészségbiztosítás – bővebben itt olvashat róla!
 • Best Doctors család
 • Halál esetre szóló díjátvállalás
 • Orvosi asszisztencia

Rugalmas, az Ön és munkatársa élethelyzetéhez igazítható megoldás

 

Az elmúlt időszak mindnyájunkat rávilágított arra, hogy az élethelyzet, a gazdasági, piaci körülmények pillanatok alatt változhatnak, így fenti előnyök mellett a legfontosabb kiemelni a program rugalmasságát.

A díjfizetés szüneteltetése bármikor igényelhető, továbbá 1 év elteltével díjat növelhet, vagy 3 év elteltével díjat is csökkenthet ügyfelünk, és a Biztosított személye is bármikor cserélhető.

 

 

Mekkora költséggel kell kalkulálnom egy egyszer és egy rendszeres díjas lojalitás program esetében? 

 

TKM, azaz a Teljes költségmutató

A TKM egy, az Ön tájékoztatását szolgáló, egyszerű mutató, amely egy százalékos érték segítségével fejezi ki a típuspéldában bemutatott biztosítás költségeit, köztük a termékbe beépített biztosítási kockázati fedezetek ellenértékét is. A TKM megmutatja, hogy adott feltételezések mellett megközelítőleg mekkora hozamveszteség éri
Önt egy elméleti, költségmentes befektetés hozamához képest amiatt, hogy a hozamot az adott terméken keresztül érte el.

 

Rendszeres díjas termék esetében várható TKM:                                  

  • 10 éves futamidő esetében: 3,86% – 5,41%
  • 15 éves futamidő esetében: 2,62% – 4,30%
  • 20 éves futamidő esetében: 1,99% – 3,72%

Egyszeri díjas termék esetében a várható TKM: 

 • 10 éves futamidő esetében: 1,59% – 3,23%
 • 15 éves futamidő esetében: 1,63% – 3,32%
 • 20 éves futamidő esetében: 1,67% – 3,41%

 

MNB regisztrációs számunk:

220020700441, amelyet az alábbi gombra kattintva tekinthet meg a Magyar Nemzeti Bank hivatalos weboldalán:

ELLENŐRZÉS!

 

Adatkezelési Tájékoztató

All Rights Resereved for ertekesmunkatars.hu (2019-2021)

Share This